Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i synpedagogik och synrehabilitering, 120 hp

Masterprogrammet ges i samverkan mellan Universitetet i Sørøst-Norge (USN) och Göteborgs universitet (GU). Därutöver sker samarbete med Institutt for Blinde og Svagsynede i Danmark, Statped i Norge, Voksenopplæringen, Norges Blindeforbund, Hurdalen Syn-og mestringssenter, NAV Hjelpemiddelsentralen samt Syncentralen.

Programmet syftar till att ge avancerad kunskap för att arbeta individuellt med utredning av synfunktion och optometrisk rehabilitering/habilitering samt pedagogiskt arbete för att stödja personer med synnedsättning eller blindhet i utvecklings- och lärandeprocesser i vardagsliv, skola, utbildning, arbete och fritid. Därutöver erhålles kunskap om tvärvetenskapligt samarbete inom hälso- och sjukvård, inom undervisningsområdet eller inom industri och arkitektur för att arbete med universell utformning och design. Programmet avser också att förbereda för vidare studier på forskarnivå samt för att utveckla kunskap och kompetens inom synpedagogik och synrehabilitering.

Innehåll

För att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att belysa och möta den komplexitet det innebär att få och leva med synnedsättning eller blindhet i vardag och samhälle bygger masterprogrammet på tvärvetenskapligt samarbete mellan disciplinerna specialpedagogik, optometri, medicin/oftalmologi och rehabilitering, vilka tillsammans skapar en vetenskaplig plattform för programmet. Därutöver integreras kunskap från psykologi, pedagogik sociologi, arbetsterapi, teknik och arkitektur.
Det finns också möjlighet till specialisering inom områdena orientering och förflyttning, optometrisk rehabilitering, (re)habilitering vid syn och stroke samt inom universell design.

Målgrupp

Behörig att söka till programmet är personer som har 3-årig bachelor examen eller motsvarande inom: optometri (optiker), pedagogik (lärare, förskollärare, etc.), ingenjör (data, elektronik, ljus, bygg), sjukgymnastik, arbetsterapi, omvårdnad, medicin eller socialt arbete.

Undervisningsformer

Studierna bedrivs som deltidsstudier (halvtid) över 3–5 år. Undervisningen är baserad på en IKT-baserad lärplattform med inslag av webbföreläsningar, seminarier och uppgifter som genomförs individuellt och i grupp. Den virtuella lärandemiljön är kombinerad med campusträffar i Norge och Sverige, innehållande bl.a. undervisning och möten med personer som arbetar inom rehabilitering och habilitering.

Ansökan

Ansökan till programmet görs vid Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Norge.

Sista ansökningsdag inför HT2019 är den 15 april.

Se mer information om ansökan »

Mer information om programmet

 

Snabbval IPS

Utbildningsplan m.m.

Mer information om programmet

 

Kontaktinformation, ämnesansvariga

Email inger.berndtsson@ped.gu.se

Email helle.k.falkenberg@hbv.no

Kontakt:

Studieadministratör

Ulrica Lilja
031-786 6433
E-post: ulrica.lilja@gu.se

Sidansvarig: Inger Berndtsson|Sidan uppdaterades: 2019-04-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?