Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läran om lärandet


Vad lär man sig genom att gå kandidatprogrammet i pedagogik?

- Precis som andra kandidatprogram förbereder kandidatprogrammet i pedagogik för vidare studier inom det samhällsvetenskapliga området. Man lär sig att söka och tillägna sig kunskap på ett systematiskt sätt och att skilja kunskap från tyckande eller fördomar.

Det som gör pedagogiken speciell är att den har fokus på hur lärande sker för individer, grupper och organisationer. Ibland glömmer man att lärande förekommer i alla möjliga situationer hela tiden, också utanför skolans värld. Det sker både i formella sammanhang som till exempel under en fortbildningskurs på arbetet och i informella sammanhang som under fikastunder. På pedagogikprogrammet lär man sig exempelvis att identifiera faktorer som hindrar att lärande äger rum men också att planera åtgärder för hur man ska gå tillväga för att lösa problemet.

På vilket sätt kan man använda det man lär sig inom pedagogikområdet?

- Samhället utvecklas mycket snabbt och ställer stora krav på människors förmåga att lära sig nya saker. Den som har gått pedagogikprogrammet har fått kunskap om våra individuella förutsättningar för lärande och hur man exempelvis tar hänsyn till personers kunskapsnivåer och motivation när man planerar en utbildningsinsats. Man har även lärt sig att ta hänsyn till, och använda, gruppers samlade kunskap på ett bra sätt.

En viktig förmåga man övar upp är att anpassa olika utbildningsaktiviteter till de yttre förutsättningar som finns, det kan gälla till exempel tidsramar eller ekonomiska ramar. Ytterligare en färdighet man tillägnar sig är att kommunicera skriftligt och muntligt på ett ändamålsenligt vis. På många arbetsplatser behövs det personer som kan presentera ett innehåll på ett begripligt sätt med hjälp av olika tekniker.

Det finns också ett behov av personer som kan etablera en förtroendefull dialog med medarbetare och som kan ta en ledarroll när det gäller organisationsutveckling. Den kunskap man får om metoder och strategier för utvärdering av verksamheter efterfrågas på många arbetsplatser liksom kunskap om hur man planerar och genomför förbättringsåtgärder.

I programmet ingår även en kurs i projektledning, även det är en värdefull kompetens att ha med sig i arbetslivet, där mycket sker just i form av projekt.

Eva Myrberg,
Universitetslektor och vetenskaplig ledare för kandidatprogrammet i pedagogik

Eva Myrberg

Universitetslektor och vetenskaplig ledare för kandidatprogrammet i pedagogik

Sidansvarig: Karin Wass|Sidan uppdaterades: 2019-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?