Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Speciallärarprogrammet, 3 år på halvfart

Ewa speciallärarstudent vid Göteborgs universitet

Speciallärarprogrammet är en vidareutbildning för lärare med minst tre års yrkeserfarenhet efter examen. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om olika förhållanden i såväl samhälle och skola som faktorer på individnivå, vilka riskerar att leda till svårigheter i lärandet.

Du arbetar förebyggande med att undanröja hinder i olika lärmiljöer, med att utveckla arbetet med stödinsatser i form av extra anpassningar samt med att ge stöd i arbetet för elever i behov av särskilt stöd. Utbildningen ges med följande specialiseringar:


Efter genomgången utbildning förväntas du som speciallärare arbeta med att ge stöd för individer i behov av särskilda insatser inom ovan nämnda områden samt stödja lärare i utvecklandet av rådande lärmiljöer. Detta innebär att du efter genomgången utbildning bland annat har

 • fördjupad kunskap om barns och elevers språk- och begreppsutveckling och stimulans av denna
 • fördjupad kunskap om elevers lärande och fördjupad kunskap om
  - barns och elevers språk-, skriv- och läsutveckling, eller
  - barns och elevers matematikutveckling, eller
  - barn och elever med utvecklingsstörning och deras allsidiga kunskapsutveckling i relation till ämnen eller ämnesområden.
 • förmåga att kritiskt och självständigt ta initiativ till, analysera och medverka i förebyggande arbete och bidra till att undanröja hinder och svårigheter i olika lärmiljöer.
 • förmåga att vara en kvalificerad samtalspartner och rådgivare i frågor som rör språk-, skriv-, läs- eller matematikutveckling eller lärande hos barn med utvecklingsstörning.
 • fördjupad förmåga till ett individanpassat arbetssätt för elever i behov av särskilt stöd.

Utbildningens upplägg

Samtliga specialiseringar bedrivs som halvfarts campusutbildning (30 hp/år) med distansinslag med 10-12 träffar per termin. Träffarna schemaläggs, så långt det är möjligt, på samma veckodagar.

Lärcenterbaserad studiegång

HT18 erbjuds möjligheten att läsa specialiseringen matematikutveckling i en lärcenterbaserad studiegång i Mariestad eller Uddevalla.

Arbetsmarknad och undervisningsbehörighet

Arbetsmarknaden är mycket god för speciallärare. Enligt Högskoleverkets rapport 'Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden' är rekryteringsbehovet av speciallärare stigande fram till 2020.

Med specialiseringen utvecklingsstörning blir du behörig att arbeta med barn i behov av särskilt stöd i de skolformer som din tidigare lärarutbildning har gett behörighet i. Du blir också behörig att arbeta i skolformer för barn i behov av särskilt stöd, exempelvis grundsärskolan.
För ämnesspecialiseringarna blir du behörig att arbeta med undervisning som avser särskilt stöd inom ämnet i de skolformer som din tidigare lärarexamen omfattar.

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven består av tre delar:

 • Lärarexamen
 • Yrkeserfarenhet
 • Svenska/svenska som andraspråk 3 och engelska 6.


Vad kraven innebär mer i detalj kan du läsa under respektive inriktning.

Jag vill söka till programmet

(länkarna går till programmets inriktningar på Göteborgs universitets ansökningssidor.) OBS att det även krävs tjänstgöringsintyg.

 

Mer information

Studievägledning & kursadministration

Studievägledning
Malin Eliasson
031-786 2284
e-post

Studieadministration
Anna Rehn
031-786 2295
e-post


Bland de tio hetaste framtidsyrkena

Läs mer i artikeln "Stor brist på utbildade speciallärare och specialpedagoger"

Sidansvarig: Inger Berndtsson|Sidan uppdaterades: 2018-10-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?