Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningscirklar


En forskningscirkel har sina rötter i folkbildningen med studiecirkeln som en grund för kunskapsbildning, en form och arena för vuxnas lärande som sker i samverkan med andra. Till skillnad från studiecirkeln ingår en forskare som deltagare i forskningscirkeln. En forskningscirkel samlar vanligtvis en liten grupp deltagare (åtta-tio stycken) som enas om ett gemensamt problemområde att söka kunskap om.

Sökandet av kunskap kan innebära studier av aktuell forskning men det är också viktigt att betona utbytet av erfarenheter mellan deltagarna. Syftet är att i dialog mellan forskare och yrkesverksamma eftersträva en ömsesidig påverkan så att båda parter både förändrar sin syn på det ursprungliga problemet och erhåller ny kunskap. Med aktionsforskning som utgångspunkt har vi utvecklat våra forskningscirklar att också handla om förändringar som deltagarna vill genomföra.

Förändringarna kopplas samman med den kunskap som utvecklas i dialogen under forskningscirkelträffarna. Det kan exempelvis innebära att deltagarna planerar förändringar som kan prövas i praktiken och ge underlag för kommande dialoger. En forskningscirkel bör ske över lång tid och kan leda till att nätverk mellan deltagare etableras.

Kontaktperson

Anette Olin
Viceprefekt för samverkan och internationalisering
E-post

Annica Nyman-Alm
Studierektor för samverkan och uppdrag
E-post

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Annica Nyman Alm|Sidan uppdaterades: 2018-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?