Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dialogkonferenser


Dialogkonferensen är ett forum där deltagare i nätverk kan lära av och tillsammans med varandra. Deltagarna engageras i kontinuerlig dialog med varandra och ges på så vis i denna dialog möjlighet att utveckla den egna praktiken. Dialog används som verktyg för förbättringsarbete i olika forum och olika gruppkonstellationer. Lärdomar görs genom samspel mellan teori och praktik, text och kontext, olika praktiker samt dåtid och framtid.

En dialogkonferens varar förslagsvis en hel dag och delas in i fyra olika pass eller rum:

  • Teorirummet utgör vanligtvis det första rummet på dagen. Här presenteras teori, begrepp och modeller inför helgrupp. Teorierna kan komma utifrån eller från den egna praktiken. Generaliseringar fokuseras och ett gemensamt språk eftersträvas.
  • I tvärgruppsrummet kopplas teori, begrepp och modeller från teorirummet samman med egen praktik. Detta sker i tvärgrupper och talutrymmet delas lika mellan deltagarna Jakten på likheter står i fokus.
  • I verksamhetsrummet redogörs för egen praktik i mer berättande form. Dialogen sker i homogena grupper och redogörelserna mynnar ut i reflektion och nya idéer. Målet är textproduktion och progression i förbättringsarbetet. Jakten på det unika fokuseras.
  • I exempelrummet presenterar någon/några av deltagarna exempel från pågående praktik inför helgrupp. Det är återigen det unika som fokuseras.

 

Figur hämtad från: Lund, T. (2008)

Ladda ner artikel:

Lund; T. (2008). Action Research through dialogue conferences.
In K. Rönnerman, E. M. Furu & P. Salo (Eds); Nurturing Praxis - Action Research in Partnerships between School and University in a Nordic Light. (pp. 176-192). Series Pedagogy, Education, Praxis, VOl 4). Rotterdam: Sense Publishers.

Kontaktperson

Anette Olin
Viceprefekt för samverkan och internationalisering
E-post

Annica Nyman-Alm
Studierektor för samverkan och uppdrag
E-post

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Annica Nyman Alm|Sidan uppdaterades: 2018-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?