Kurs Aktionsforskning och skolutveckling, PDA104

Kursen vänder sig till yrkesverksamma som arbetar i skola, förskola och vuxenutbildning och som är intresserade av att arbeta med skolutveckling i det egna arbetet genom aktionsforskning.

Kursen ges också som reguljär kurs på avancerad nivå inom institutionens kursutbud och ingår i två mastersprogram.

Vi ser gärna att grupper om minst 8 lärare anmäls från samma kommun.

Uppläggning

Kursen är uppbyggd i två spår

I det ena utvecklas kunskap om aktionsforskning, skolutveckling och professionellt lärande genom föreläsningar.

I det andra utvecklas kunskap i den egna praktiken genom genomförande av eget utvecklingsarbete.

• Som yrkesverksam identifierar man själv ett problem och ställer sig frågor om hur verksamheten kan förbättras.
  • Därefter planeras en förbättringsåtgärd som systematiskt följs genom att använda olika verktyg (t.ex. observation, video, intervju, loggbok).
  • Avslutningsvis dokumenteras processen.

Kursen bygger på att deltagarna ingår i en grupp om åtta som regelbundet handleds av en forskare. Gruppen träffar handledaren ungefär en gång i veckan och har däremellan uppgifter som ska genomföras i den egna praktiken samt litteratur att läsa och bearbeta. Det är därför av stor vikt att deltagarna har tid för att genomföra dessa uppgifter.

Kursen består av ca femton tillfällen med start i september och gemensamma träffar på onsdagar. Vissa tillfällen innehåller både föreläsning och handledning medan vissa tillfällen är enbart handledning. Två examinationstillfällen ingår.

Handledningsgruppen består alltså av sex till åtta personer och vi ser gärna att en grupp representerar en kommun. Detta för att gruppen fortsättningsvis kan utvecklas till ett nätverk inom kommunen.

Anette Olin
Viceprefekt för samverkan och internationalisering

Annica Nyman-Alm
Studierektor för samverkan och uppdrag