Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Noralf

Tema: Aktionsforskning och hållbarhet – förändringskraft, tillit och ansvar

Noralf-konferensen 2019 kommer att hållas i Göteborg den 3-4 oktoberInstitutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

Det Nordiska nätverket för aktionsforskning (NNAF) och Aktionsforskningskollegiet anordnar konferensen för elfte gången. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av och/eller arbetar med utveckling av en pedagogisk praktik genom aktionsforskning och aktionslärande, men även närliggande ansatser eller metoder såsom exempelvis forskningscirklar och kollegahandledning.

Aktionsforskning och hållbarhet

Hållbarhet är ett begrepp som kan avse flera olika aspekter. Det kan handla om hållbarhet över tid, till exempel att aktionsforskning är ett arbetssätt som finns kvar i en verksamhet även efter att eventuella utbildningsinsatser är över. Då är det möjligt att aktionsforskning byggt upp förändringskraft hos de yrkesverksamma som bidrar till en utbildning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Hållbarhet kan också handla om möjligheterna för lärare att genomföra aktionsforskning. Förutsättningar för detta är en stöttande och kunnig ledning, tid samt kultur och strukturer som stödjer aktionsforskning. Tillit till varandra behövs i konstruktiva samarbeten om ett gemensamt ansvarstagande ska utvecklas, vilket skapar förutsättningar för ett hållbart professionellt arbete. Hållbarhet handlar till syvende och sist om de konsekvenser som det pedagogiska arbetet leder till, lärande för barn och elever och betydelse för samhället. Aktionsforskning syftar till att utveckla en hållbar pedagogisk praktik.

Upplägg

Konferensen bygger på att deltagare presenterar och tar del av varandras aktionsforskningsarbeten. Korta presentationer (ca 20 min) sker i mindre grupp (ca 10 pers) för att främja kollegiala diskussioner och dialog.

För att främja dynamisk dialog behövs en spridning av deltagare från kommuner, skolformer och skolenheter. Maximalt antal deltagare är 150 personer. Om fler än så anmäler sig och ett urval behöver ske kommer principerna ’först till kvarn’ samt spridning, för att skapa dynamisk dialog, att tillämpas.

Anmälan

Anmälan öppnar 1 april och stänger den 30 augusti. Det går bra att anmäla enbart deltagande eller deltagande med presentation i mindre grupp.

Tid

3-4 oktober: konferens

Plats

Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25, Göteborg

Konferensavgift

1300 kr per deltagare. Konferensavgiften inkluderar kaffe, luncher och middag.

 

Sidansvarig: Anette Olin|Sidan uppdaterades: 2019-08-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?