Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samverkan

Medarbetare vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik har under lång tid arbetat utåtriktat, i samverkan med samhället och i såväl nationellt som internationellt samverkansorienterad forskning. Det är centralt att arbeta långsiktigt och strategiskt med samverkan för att främja produktiva samarbeten för våra samarbetspartners liksom för institutionen, vilket i förlängningen bidrar till hållbar utveckling i såväl samhälle, miljö som för människor.

På institutionen finns en samlad kompetens inom kunskapsområdena pedagogik och specialpedagogik. Exempel på mer specifika forskningsområden där samverkan sker är skolutveckling och ledarskap, bedömning och utvärdering, främmande språk och lärande, yrkes- och vuxenpedagogik. Mer information om institutionens forskning finns här.

Lokal och internationell samverkanSamverkan tar sig olika former och har olika innebörder och ofta är det en dimension i verksamheten snarare än en avgränsad verksamhet. Både forskning och utbildning rymmer i sig mycket samverkan, såväl lokalt, nationellt, nordiskt som internationellt. Det kan handla om nätverk och konferenser.

En årlig samverkanskonferens, Forskning pågår, anordnas på fakulteten då forskarna har möjlighet att presentera sin pågående forskning för alla som är intresserade. Institutionens forskningsmiljöer anordnar öppna kollegier dit man är välkommen för att ta del och diskutera den forskning som bedrivs. Inom utbildning är den verksamhetsförlagda utbildningen en omfattande samverkansarena.

Samverkan kan också vara mer formaliserad i uppdrag. Forsknings- och utbildningsuppdrag initieras, förhandlas och avtalas i samarbete med myndigheter, kommuner, skolor, skolkoncerner och näringsliv. Det handlar om stora nationella uppdrag, såsom exempelvis nationella prov och rektorsutbildning, liksom om mindre, lokala uppdrag, såsom skolutvecklingsprojekt och fortbildning för enstaka skolor.

Upplysning och utveckling för allmänhetenÄnnu en form för samverkan är folkbildning, eller den så kallade tredje uppgiften. Universitetet har en skyldighet att delta och bidra till allmän upplysning och utveckling. Medarbetare på institutionen har ett stort engagemang i samhällsfrågor och samhällsutvecklingen och deltar genom att exempelvis medverka i politiska sammanhang som Skolkommissionen eller genom att skriva debattartiklar och bloggar m.m. En del av det arbete som utförs finns beskrivet i institutionens egen rapportserie RIPS.

Kontaktperson

Anette Olin
Viceprefekt för samverkan och internationalisering
E-post

Annica Nyman-Alm
Studierektor för samverkan och uppdrag
E-post

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Fax:
031-786 2070

PISA 2018

Skolverkets uppdrag om det nationella ansvaret för läsförståelsedelen i PISA 2018.

Forskning pågår

Fortbildningskonferens för dig som arbetar inom utbildningsverksamheter.

Öppna föreläsningar

Anordnas av Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Gratis för alla som är intresserade.

Sidansvarig: Anette Olin|Sidan uppdaterades: 2020-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ips.gu.se/samverkan/
Utskriftsdatum: 2020-08-11