Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kollegiet för yrkeskunnande

1 juli 2015 bildades Kollegiet för yrkeskunnande. Kollegiets övergripande syfte är att fungera som mötesplats för kunskapsutbyte mellan forskare, yrkesverksamma pedagoger och andra som är intresserade av yrkeskunnande i utbildning och arbetsliv.

Verksamheten inriktas mot att ordna och inbjuda till seminarier där frågor om yrkeskunnande diskuteras med utgångspunkt i aktuell forskning, utvecklingsprojekt och annan yrkespedagogisk verksamhet.

Alla som är intresserade av yrkeskunnande inom olika områden är välkomna till våra öppna seminarier.

Aktuellt hösten 2019

Halvdagskonferens Validering av yrkeskunnande i forskning och praktik

Validering är ett angeläget område inom vuxenutbildning och för studie- och yrkesvägledning. Kollegiet för yrkeskunnande vill därför bjuda in alla intresserade till en eftermiddag med fil. dr. Maria C. Johansson, Malmö universitet och Björn Dufva Hellsten, chef för Validering Väst.

Dag: måndag 11 november
Tid: 13.30-16.00
Lokal: A1 338 (Pedagogen Hus A. En trappa upp vid biblioteket)

Anmäl dig/er till ingela.andersson@gu.se

Program

13.30 - 14.30 Yrkeskunskap och validering - fil. dr. Maria C Johansson, Malmö universitet

Validering kommer med många löften och stora förväntningar, om att till exempel lösa sociala och ekonomiska problem i samhället. Den retorik som omgärdar validering gör att till och med antagningen till yrkeslärarutbildningen handlar om väldigt mycket annat än just yrkeskunskap. Min presentation handlar om min doktorsavhandling. Jag kommer att prata om lite om varför det blev just den här avhandlingen, sedan berättar jag kortfattat om dess delar och resultat för att slutligen nämna tänkbara områden för fortsatt forskning.

Maria har lång yrkeserfarenhet från skola och andra verksamheter. Hon har en licentiatexamen i matematikdidaktik och har nyligen disputerat i pedagogik vid Linnéuniversitetet. För närvarande är hon verksam vid Malmö universitet, där hon framförallt arbetar med yrkeslärarutbildning och forskning.

Doktorsavhandling: Johansson, M. C. (2019). The institutionalisation of validation and the transformation of vocational knowledge: The case of admission into Vocational Teacher

14.30 Rast och erfarenhetsutbyte

15.00 - 15.30 Validering i praktiken - Björn Dufva Hellsten är chef för Validering Väst

Björn delar med sig av sina erfarenheter kring validering både teoretiskt och med praktiska exempel. Validering Väst är en regional stödstruktur för validering som i flera delar är unik i Sverige gällande bredden på verksamheten, erfarenhet och kompetens. Validering Väst ger kvalificerat stöd och skapar bland annat processer, rutiner och metoder gällande branschvalidering, validering inom vuxenutbildningen, validering och reell kompetensbedömning inom högskolan samt för synliggörande av kompetens hos individer som inte på ett bra sätt går att bedöma mot svenska skolsystem eller branschkrav.

15.30 - 16.00 Frågor och diskussion

Snabbval IPS

Mer information

Ordförande
Ingrid Berglund
Telefon 031 -7862345
ingrid.berglund@ped.gu.se

Sekreterare
Ingela Andersson
Telefon: 031-7862488
ingela.andersson@gu.se
 

Kontaktinformation

Kollegiet för yrkeskunnande

Box 300, 405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 2488

Sidansvarig: Ingela Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-10-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?