Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildningsreformer under ett halvt sekel - visioner och realiteter

Konferensteman

För ett halvsekel sedan påbörjade Kjell Härnqvist vid Göteborgs universitet det longitudinella Individualstatistikprojektet, i vilket ett stort urval av elever födda 1948 besvarade prov och frågeformulär. Dessa elever har sedan följts på sin väg genom utbildningssystemet och livet. Nya urval av elever har därefter gjorts, och nyligen besvarade elever födda 1998 delvis samma prov och frågeformulär som användes i den undersökning som genomfördes för ett halvsekel sedan.

Vid konferensen diskuterades två huvudteman. Det ena huvudtemat var hur utbildningspolitiska visioner kommit till uttryck i genomförda förändringar av skola och utbildning, och vilka konsekvenser förändringarna haft. Det andra huvudtemat var långtidseffekter av utbildning för individers kompetenser, ekonomi och hälsa. Det första temat var i fokus under konferensens första dag. Dagen inleddes med två presentationer som behandlade visioner och idéer i svensk utbildningspolitik under de senaste 50 åren. I en serie bidrag redovisade sedan forskare hur utvecklingen i olika avseenden, med särskilt fokus på rekrytering och utbildningsresultatens nivå och likvärdighet, har gestaltats för ungdomsskolan och den högre utbildningen. Dessa forskarbidrag bygger i stor utsträckning på analyser av data insamlade inom UGU-projektet.

Temat kring långtidseffekter av utbildning var i fokus under konferensens andra dag, och även här baserades bidragen i stor utsträckning på forskning på UGU-data. Programmet avslutades med en paneldiskussion kring den framtida utformningen av UGU-undersökningarna, och kring förutsättningarna mer generellt för longitudinell forskning i Sverige, med medverkan av författarna till den ovan nämnda antologin.

Vid sidan av syftet att uppmärksamma intressanta innehållsliga frågor kring det svenska utbildningssystemets utveckling under det senaste halvseklet, var ett andra syfte att uppmärksamma forskare inom utbildningsområdet på den betydelsefulla infrastrukturella resurs som UGU-materialet utgör. Även om en betydande mängd forskning har utförts på grundval av UGU-data är ändå materialet underutnyttjat i förhållande till de möjligheter som finns. Presentationerna vid konferensen, i kombination med beskrivningarna av datamaterialen i antologin, är tänkta att stimulera till ökad användning av data.

 

 

 

Snabbval IPS

Kontakt

Michael Hansen
+46 (0)31 786 2165
Epost:

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 00 00 (vxl)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Åsa Berndtsson & Bo Nielsen|Sidan uppdaterades: 2015-12-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?