Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning och uppföljning

UGU har sina rötter i samverkansprojekt i början av 1960-talet mellan Statistiska centralbyrån och olika forskningsinstitutioner med syftet att göra uppföljningsundersökningar inom skolväsendet. Statistiska centralbyrån hade i uppdrag att samla in skoladministrativa data för att följa olika elevgruppers vägar genom utbildningssystemet. När projektet planerades var frågor om utbildningssystemets förmåga att motverka sociala skillnader i studieval och studieresultat centrala. Av denna anledning lades stor vikt vid att inleda datainsamlingen vid en ålder då skolans val- och urvalsprocesser ännu inte fått fullt genomslag.

Genom att komplettera data från skoladministrationen med information utformad och insamlad av forskare, såsom mått på studieförutsättningar, kunskapsprov och attityder till studier, ville man öka möjligheterna att förstå och förklara mönster i utbildningsval och utbildningsresultat. Sådana undersökningar genomfördes först inom ramen för IS-projektet (Individualstatistikprojektet) vid Göteborgs universitet och UGU-projektet (Utvärdering genom uppföljning av elever) vid Högskolan för lärarutbildning i Stockholm. Men 1990 slogs de samman till ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet benämnt ”Utvärdering Genom Uppföljning” (UGU).

 

Snabbval IPS

Kontakt

Michael Hansen
+46 (0)31 786 2165
Epost:

Kontaktinformation

Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Sidansvarig: Åsa Berndtsson & Bo Nielsen|Sidan uppdaterades: 2017-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?