Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialpedagogik för lärande (SFL): Utvärdering

Utvärderingen av Skolverkets fortbildning Specialpedagogik för lärande (SFL) syftar till att ge en såväl specifik som nationell bild av på vilka sätt kompetensutvecklingsinsatsen SFL påverkat skolor och lärare i riktning mot en undervisnings-kultur som i högre grad präglas av ett inkluderande perspektiv och förhållningssätt.

Uppdraget har nära koppling till insatserna Matematiklyftet (U 2011/4343/S) och Läslyftet (U2013/7215/S) som också bygger på kollegialt lärande. Uppdraget har också koppling till uppdraget om att utarbeta stödmaterial och genomföra kompetensutvecklingsinsatser med anledning av ändringar i skollagen (U2014/4247/S) och till nationella skolutvecklingsprogram (U2015/03844/S).

Utvärderingen ska ge både en nationell och en fördjupad bild av i vilken mån insatsen SFL påverkat skolor och lärare i riktning mot de preciserade effektmålen. Effektmålen pekar ut riktningen för vad insatsen förväntas att resultera i på sikt, givet att ett antal förändringar sker.

Utvärderingen ska också ge svar på om SFL får större genomslag under vissa förutsättningar än andra. Det är rimligt att anta att kompetensutvecklingsinsatsens resultat kommer att variera mellan skolor. En sådan variation är väsentlig att belysa, och i mesta möjliga mån söka relatera det t.ex. till skolornas olika villkor.

Av särskilt intresse för Skolverket är dels vilken betydelse handledarnas utbildningsbakgrund har för att öka lärarnas kompetens i de specialpedagogiska frågorna som omfattas i kompetensutvecklingsinsatsen.

Forskningsmiljö

Platform for Research in Inclusive education and School development (PRIS)

Medlemmar i projektet

Ingemar Gerrbo (kontaktperson)
Girma Berhanu
Göran Söderlund
Ernst Thoutenhoofd
Gunilla Westman-Andersson

Projekt E-post: sflprojekt@ped.gu.se

Finansiär

Skolverket

Projektomfattning

2018–2020

Vidare information

Ofta ställda frågor med svar

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 00 00 (vxl)

Fax:
031-786 2070

Snabbval IPS

Title field - undefined

FullText field - undefined
Sidansvarig: Gun-Britt Wärvik|Sidan uppdaterades: 2018-08-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?