Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gruppen för de nationella proven i samhällskunskap

Nytt bedömningsstöd i samhällskunskap

Nu publiceras ett nytt bedömningsstöd i samhällskunskap för senaredelen i grundskolan.
Till bedömningsstödet

Nationella prov

Regeringen har infört nationella ämnesprov i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap i årskurs 9. Det sker för att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning samt ge underlag för en analys av i vilken utsträckning kunskapskraven uppnås på skolnivå, huvudmannanivå och nationell nivå.


De nya nationella ämnesproven för samhällskunskap genomfördes för första gången våren 2013. Under 2017 genomförs proven i samhällskunskap för åk 9 den 2 och 4 maj.


Skolverket har fått regeringens uppdrag att i samarbete med universitet och högskolor utarbeta och genomföra de nationella ämnesproven. Uppgiften att utarbeta nationella ämnesprovet i samhällskunskap för årskurs 9 ligger hos Göteborgs universitet. Vi har även uppdraget att samordna de nationella proven i de fyra ämnena geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap.


Vid Göteborgs universitet har Institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten ansvaret för utarbetande av provet i samhällskunskap. I det arbetet är många olika grupper engagerade. Lärare, forskare, lärarutbildare och elever medverkar på olika sätt i att utarbeta och utpröva lämpliga uppgifter för provet samtidigt som samarbetet med andra institutioner utvecklas i olika nätverk. På den här webbplatsen kommer information om det nationella ämnesprovet i samhällskunskap för årskurs 9 att publiceras fortlöpande.
 

Vi är alltid intresserade att komma i kontakt med lärare, arbetslag eller skolor som arbetar med samhällskunskap och bedömning. Ta i första hand kontakt med respektive provansvarig

Anette Johansson
Provansvarig ÄpSh9
e-post

Arne Löfstedt
Projektledare för projekten ÄpSh6 och ÄpSh9
Nationell samordnare mellan de fyra universiteten som tar fram alla proven inom samhällsorienterande ämnen
e-post

Hanna Karlsson
Kontaktperson på Skolverket för So-proven
e-post

Snabbval IPS

Projektgrupp

Projektledare
Arne Löfstedt
031 786 2056
arne.lofstedt@gu.se

Provansvarig åk 9
Anette Johansson
031 786 2054
anette.johansson.3@gu.se

Provansvarig åk 6
Anders Hellquist
031 786 6935
anders.hellqvist@gu.se

Kontaktinformation

Nationella prov i samhällskunskap

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Box 300, 405 30 Göteborg

Leveransadress:
Magasinsgatan 34

Besöksadress:
Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
Projektledare Arne Löfstedt
031-786 2056

Sidansvarig: Agneta Edvardsson|Sidan uppdaterades: 2018-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?