Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CHANCE

CHANCE - Changes in educational policy for Swedish upper secondary school during two decades: Consequences for distribution of school resources, recruitment and outcomes.

Utbildningsreformer för gymnasieskolan under två årtionden: Konsekvenser för fördelning av resurser, rekrytering och utbildningsresultat

Det svenska utbildningssystemet har under de senaste två årtiondena genomgått stora förändringar vad det gäller organisering, styrning och läroplaner. Sverige har gått från att ha ett centraliserat skolsystem till ett decentraliserat skolsystem. Reformerna innefattar bland annat fritt skolval, etableringen av friskolor, ett målrelaterat betygssystem och ett kommunalt huvudmannaskap. Det innebär att svenska skolaktörer verkar i ett marknadsmässigt och konkurrerande skolsystem där olika skolmarknader har utvecklats på lokal nivå. Ett rimligt antagande är att förändringarna har gett konsekvenser när det gäller fördelningen av resurser och elever i kommuner och skolor, rekrytering samt utbildningsresultat. Projektets syfte är att undersöka förändringarnas effekter på den svenska gymnasieskolans likvärdighet och effektivitet och är uppdelat i tre delprojekt vars syfte är att undersöka konsekvenserna av det fria skolvalet, reformernas konsekvenser för resurser, rekrytering och utbildningsresultat i gymnasieskolan samt effekter på kunskaper och färdigheter i vuxenlivet. Datan som används härstammar främst från GOLD (Gothenburg Longitudinal Database) och projektet genomförs inom forskningsmijön Förutsättningar, Utbildning och Resultat (FUR).

- Delprojekt

(1) Konsekvenser av det fria skolvalet: Kartläggning av lokala skolmarknadstyper och deras resurser.

(2) Rekrytering till och fullföljande av gymnasieskolan

(3) Effekter av gymnasiereformer på kunskaper och färdigheter i vuxenlivet

 

 

Snabbval IPS

Kontakt

Professor Monica Rosén
031-786 2435
Epost

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Gun-Britt Wärvik|Sidan uppdaterades: 2016-08-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?