Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den engelska läsförståelsedelen i högskoleprovet - ELF

1992 infördes en engelsk läsförståelsedel i högskoleprovet, och allt sedan dess har ansvaret för detta delprov legat hos Göteborgs universitet på uppdrag av Universitets- och Högskolerådet, tidigare Högskoleverket. Den forskning som bedrivs inom ELF-projektet är nära knuten till det utvecklingsarbete som kontinuerligt syftar till att förbättra provet som urvalsinstrument till högre utbildning. En central fråga härvidlag rör könsskillnader mellan manliga och kvinnliga provdeltagares resultat, åldersskillnader, liksom den etniska bakgrundens betydelse för resultat på provet. Provets eventuella effekt på gymnasiets engelskundervisning har också undersökts. På ett mer specifikt plan har textinnehållets betydelse för provresultatet, t ex för kvinnliga och manliga provdeltagare, undersökts i jämförelse med den mer generella språk- och läsförståelseförmåga som ELF-provet är avsett att mäta. En härmed förknippad fråga rör i vilken mån variationer – grammatiska och lexikaliska – i de givna svarsalternativen i ELF-provets flervalsformat påverkar utfallet på provet.

Projektgrupp:

Liss Kerstin Sylvén (projektledare), Åsa Berndtsson, Maria Hulthén, John Löwenadler, Sölve Ohlander

Referenser:

Ohlander, Sölve (2006). Etnisk bias i högskoleprovet ? Engelsk läsförståelse jämfört med andra delprov. I Ulrika Tornberg (red.) Mångkulturella aspekter på språkundervisningens kommunikativa aspekter. En konferensrapport. Örebro: Örebro universitet.

Reuterberg, Sven-Eric (2003). Vilken betydelse har utländsk bakgrund för resultatet på högskoleprovet ? (II). Högskoleverkets rapportserie 2003: 23 R. Högskoleverket.

Reuterberg, Sven-Eric & Ohlander, Sölve (1999). Engelsk läsförståelse i högskoleprovet. En analys av reguljärprov och utprövningsversioner hösten 1998. IPD-rapport 1999:09. Göteborgs universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik.

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25 "Sociala huset"

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Fax:
031-786 2380

Sidansvarig: Marianne Demaret|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?