Stort tryck på Öppet hus för lärarutbildning

Nyhet: 2018-04-05

Lärarstudenter och studievägledare fick svara på många frågor när det bjöds in till Öppet hus för lärarutbildningen den 27 mars på Pedagogen.

Fr v Khoshy Khalid, Sanna Fernberg och Jennicka Olsson

På programmet stod drop-in med fika, träffar med studenter och studievägledare samt ett antal presentationer med frågestund. Inalles cirka 200 nyfikna tog tillfället i akt att få svar på sina frågor inför en eventuell lärarutbildning.
De lärarprogram som representerades på plats på Pedagogen var Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet, Ämneslärarprogrammet, Yrkeslärarprogrammet, Kompletterande pedagogisk utbildning, Speciallärarprogrammet, Specialpedagogprogrammet, Utländska lärares vidareutbildning samt Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen.

Ett svar på trycket

Några av alla dem som tog tillfället i akt att informera sig var Jennicka Olsson, Sanna Fernberg och Khoshy Khalid, alla tre kollegor från Ljusstöparegatans förskola i Johanneberg i Göteborg.
De valde att närvara på presentationen av Förskollärarprogrammet, inriktning för yrkesverksamma, med 75 procents studietakt. Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson, studierektor för förskollärarprogrammet och studievägledare Lena Wendt informerade och svarade på frågor. Att antagningen till denna inriktning återupptas efter ett par års paus är ett svar på trycket från regionens arbetsgivare som har stort behov av utbildade förskollärare.

"Får teorin med sig"

Jennicka Olsson har arbetat i Göteborgs förskolevärld de senaste tolv åren. Först handlade det om arbete via bemanningsföretag, sedan arbete som långtidsvikarie och slutligen fast tjänst som barnskötare.
– Fördelen med att ha en förskollärarexamen är dels lönen, men också att man teoretiskt förstår varför man gör som man gör i olika situationer i förskolan. Man får antagligen teorin med sig också så att man hänger med i pratet om forskning på jobbet på ett annat sätt, exempelvis under den handledning vi får på jobbet idag, säger hon.
Hon och de båda kollegorna vittnar om att de har stort stöd från sin chef i att vidareutbilda sig till förskollärare och att de kan påräkna stöd, bland annat vad gäller kursböcker under sina framtida studier.

Detta var fjärde gången Öppet hus för lärarutbildning anordnades på Pedagogen.
Ansökan för studiestart i höst stänger 16 april.

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2018-05-31