Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Nya professorer installerade

Nyhet: 2017-05-02

Årets professorsinstallation avhölls 28 april. Under högtidliga former på Göteborgs konserthus installerades universitetets nya professorer, bland dem fyra professorer vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Fr v i bakre raden: Ulrika Wolff, Liss Kerstin Sylvén och Girma Berhanu. Foto: Johan Wingborg

De fyra professorerna från fakulteten är:
Girma Berhanu, professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik,
Marianne Dovemark, professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik,
Liss Kerstin Sylvén, professor i ämnesdidaktik med inriktning mot språk vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik,
Ulrika Wolff, professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Avgörande möte

Ulrika Wolff höll fakultetens installationstal vid högtiden, under rubriken ”Tidig träning avgörande för barn med låg fonologisk förmåga”.
Hon berättade bland annat om ett avgörande möte med en kvinna på Grundvux i Kungälv på 70-talet. Kvinnan visade sig ha dyslexi, ett begrepp som nybakade läraren Ulrika Wolff inte ens hört nämnas under tre års lärarutbildning.
Så småningom kom den egna avhandlingen att handla om just dyslexi, främst bland vuxna.
– Men jag insåg snart att det knappast fanns någon forskning om yngre elever med läs- och skrivsvårigheter, och vilka insatser de behöver.
Ulrika Wolff beskrev därefter resultaten från de studier hon gjort där barn följts från fyra års ålder upp i skolan, till i årskurs åtta. Ett av många resultat är att de elever som har en låg så kallad fonologisk förmåga, och alltså var i riskzonen för att utveckla läs- och skrivsvårigheter, förefaller vara de som har störst nytta av den tidiga träningen.
Utöver de fyra professorerna vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten välkomnades även Sami Adwan, innehavare av gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet och verksam vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Snabbval IPS

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 00 00 (vxl)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2011-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?