Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer fokus på neuropsykiatriska svårigheter i Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen

Nyhet: 2018-02-20

Med start från höstterminen 2018 gäller nya utbildningsplaner för både Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet. Den stora nyheten är att neuropsykiatriska svårigheter nu finns med i de nationella examensmålen.

Som ett resultat av förändringar i högskoleförordningen sent i höstas har fakultetsstyrelsen nu fastställt nya utbildningsplaner för de båda nämnda vidareutbildningarna.
Hannah Bartonek Åhman är programledare för de båda programmen och berättar att det är täta möten i en särskild arbetsgrupp och med berörda kursledare om hur förändringen ska slå igenom och konkretiseras i de första terminernas kurser.
– Det handlar om ytterligare 15 hp som ska in i utbildningarna. Samtidigt får utbildningarna inte förlängas eller något tas bort. Delvis löses detta genom att vi kan konstatera att neuropsykiatriska svårigheter i stora delar redan finns med, men inte varit så explicit och tydligt framskrivna, säger hon.

Inte underordnad

Hon understryker att utbildningarna inte utbildar pedagoger som sätter diagnoser.
– Däremot ska våra studenter få tillgång till kunskapsområdet neuropsykiatriska svårigheter. Det behöver de för att skapa fungerande lärmiljöer för dem i nämnda svårigheter, och det oavsett om de har fått diagnos eller inte, säger hon.
– Det är vi som står för det pedagogiska perspektivet för den här gruppen elever. Specialpedagogiken är inte underordnad neurovetenskapen, betonar hon.

Läs de nya examensmålen (SFS 2017:1111)


Läs mer om Specialpedagogprogrammet

Läs mer om Speciallärarprogrammet (tre specialiseringar)
 

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Snabbval IPS

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 00 00 (vxl)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2018-05-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?