Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Diskussion om Skolkommissionens överväganden och förslag

Nyhet: 2017-05-29

Det blev en välbesökt föreläsning med efterföljande diskussion på Pedagogen i slutet av maj när Skolkommissionens slutbetänkande presenterades av kommissionens ordförande tillika pedagogikprofessorn Jan-Eric Gustafsson.

Den 20 april 2017 lämnade Skolkommissionen sitt slutbetänkande Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) som bildar en samlad strategi. Strategin utgår från att nyckeln till förbättrade kunskaper och stärkt likvärdighet är att stärka och utjämna förutsättningarna för hög kvalitet i undervisningen i hela skolsystemet. Ett viktigt inslag i strategin är ett stärkt statligt engagemang genom ökat stöd och tydligare styrning av skolan.
Jan- Eric Gustafsson gav i Kjell Härnqvistsalen en bakgrund till tillsättandet av Skolkommissionen, en översikt över arbetet i kommissionen och en sammanfattning av kommissionens överväganden och förslag.

Systemstärkande insatser

Kommissionen föreslår en rad systemstärkande insatser inom: kompetensförsörjning, stärkt huvudmannaskap, aktivt skolval och minskad skolsegregation, god miljö för lärande och utveckling, kärnuppgifterna undervisning och skolledning samt ökad nationell resursstyrning.
I den efterföljande diskussionen lyfte en panel med forskare från fakulteten flera olika frågor. Bland annat tog Ove Sernhede, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, upp frågan om det går att ha en jämställd skola i ett samhälle som inte betonar ett solidariskt samhällsbygge.
– Skolan får till svars för mycket. Vi får tänka resursstärkande och inte ge upp för att samhället är som det är, sade Jan-Eric Gustafsson.
Skolkommissionens slutbetänkande går nu ut på remiss. Göteborgs universitet kommer att ge sina synpunkter på utredningen senast 1 september, vilket handläggs av Enheten för utredning och lärarutbildning.

Läs Skolkommissionens slutbetänkande Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35)

Panelen fr v: Ove Sernhede, Girma Berhanu, Ulrika Wolff, Thomas Barow och Maria Jarl

Foton: Linda Morgan

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Snabbval IPS

Kontaktinformation

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus A, Västra Hamngatan 25

Telefon:
031-786 00 00 (vxl)

Fax:
031-786 2070

Sidansvarig: Torsten Arpi|Sidan uppdaterades: 2011-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ips.gu.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//diskussion-om-skolkommissionens-overvaganden-och-forslag-.cid1469728
Utskriftsdatum: 2017-12-12