• Göteborgs universitet och Chalmers stärker samarbetet för hållbar utveckling

[2018-02-22] Göteborgs universitet och Chalmers har undertecknat ett förnyat samverkansavtal om hållbar utveckling, som också ger den gemensamma organisationen Göteborgs miljövetenskapliga centrum ett förnyat uppdrag. Det innebär en bredare ansats som täcker alla aspekter av hållbar utveckling med ett tydligare fokus på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Organisationen byter samtidigt namn till Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

• Mer fokus på neuropsykiatriska svårigheter i Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen

[2018-02-20] Med start från höstterminen 2018 gäller nya utbildningsplaner för både Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet. Den stora nyheten är att neuropsykiatriska svårigheter nu finns med i de nationella examensmålen.

• Grundlärarstudenter på givande utbyte i USA

[2018-02-19] Nya perspektiv, större säkerhet i lärarrollen och tacksamhet för utbildningen i Sverige. Men också vänner för livet, lite hemlängtan och erfarenhet av att bo på ett campus. Möt grundlärarstudenterna som förra terminen valde att studera en termin i Texas, USA.

• Så hållbarhetsmaxar du julen

[2017-12-21] Jul, jul, strålande jul. Ett par dagar med god mat, umgänge och klappar. Eller några dagar med frosseri, stress och julklappsberg som ger klimatångest? Det är dags att vi gemensamt ser till att julen blir mer hållbar, både för oss som människor och för vår gemensamma planet. Göteborgs universitet visar vägen.

• Förändrat värdesystem i kölvattnet av skolreformer

[2017-12-21] Förstelärarreformen från 2013 kan ses som ett indirekt svar på debatten om svensk skolas sjunkande resultat. En studie vid Göteborgs universitet pekar nu på ett lärarmissnöje över att reformen lett till en mer hierarkisk lärarkår. Dessutom innebär reformen att de tidigare huvudlärarna, som fick sin position legitimerad av kollegorna, ersatts av förstelärare som främst ses som skolledningens förlängda arm.

• Med fokus på betyg och utbildningsekonomi

[2017-12-21] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Alli Klapp, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.

• Med fokus på betyg och utbildningsekonomi

[2017-12-20] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Alli Klapp, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.

• Barnen överraskar

[2017-12-19] Ständigt överraskad och utmanad. Det är tjusningen med att intervjua barn i forskningssammanhang, menar Sifa Cakmak Teloglu. Som gästdoktorand på institutionen för pedagogik och specialpedagogik studerar hon förskolebarns uppfattning om både teknik och vänskap.

• Personer med funktionsnedsättning nämns men syns inte i läroböcker

[2017-11-29] Läroböcker är viktiga för en inkluderande utbildning. Ändå är personer med funktionsnedsättning mestadels osynliggjorda i läroböcker. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

• Vuxenutbildning i förändring

[2017-11-08] Vuxenutbildningen har länge setts som en andra chans till utbildning och arbete. Sedan millennieskiftet har den dock förändrats. Idag handlar det om snäv matchning mot arbetsmarknaden för återinträde i arbetsliv efter arbetslöshet och sjukskrivning, eller vid ungdomars inträde på arbetsmarknaden och vid integration av nyanlända.