• Bristande återkoppling för gymnasister på yrkesprogram

[2018-10-18] Var tredje ungdom i åldern 16-20 år studerar på något av de tolv nationella yrkesprogram inom gymnasieskolan som leder till en yrkesexamen. I formandet av yrkesidentiteten är återkopplingen både från lärare och från personer de möter under den arbetsplatsförlagda utbildningen mycket viktig. Men där brister det, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Rättvisa genom utbildning

[2018-10-08] Nordic Centre of Excellence driver bland annat JustEd - Justice trough Education - ett fem år gammalt tvärvetenskapligt, gränsöverskridande forskningsnätverk med 14 partners, däribland Göteborgs universitet. Centret startade sin verksamhet som en del av NordForsk-programmet Education of tomorrow.

• Stor brist på utbildade specialpedagoger och speciallärare

[2018-10-08] Fyra frågor till Malin Eliasson, specialpedagog och studievägledare för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet vid Göteborgs universitet.

• Skolutveckling genom att leda från mitten

[2018-09-25] Hallå där Karin Rönnerman, professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik och aktuell med boken "Att leda från mitten - lärare som driver professionell utveckling" som bland annat presenteras av Lärarförbundet på Bokmässan i Göteborg 27-30 september.

• Givande forskningsvistelse vid Harvard University

[2018-08-20] Fem frågor till Joanna Giota, professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som under ett par perioder sedan 2017 genomfört forskning vid Harvard University i Massachusetts, USA, med medel från Utbildningsvetenskapliga fakultetens internationaliseringsprogram, medel som nu åter finns sökbara.

• Fira din examen!

[2018-06-27] Institutionen för pedagogik och specialpedagogik inbjuder dig till årets Examenshögtid fredagen den 12 oktober 2018 kl.15-18 i Kjell Härnqvistsalen.

• Lärande och bildning i fokus i ny bok

[2018-06-08] I den nyutkomna antologin "Lärande och bildning. Hundra år i Göteborg" medverkar bland andra ett antal både tidigare och nuvarande anställda vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Den hundraåriga historia de är med och tecknar visar bland annat hur synen på bildning förändrats, där ett motsatsförhållande skapats mellan humaniora/samhällsvetenskap och naturvetenskap liksom mellan teoretisk och praktisk kunskap.

• Anna-Carin Jonsson ny prefekt vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik

[2018-06-07] Docent Anna-Carin Jonsson har utsetts till ny prefekt vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, med start 1 juli och sex år framåt.

• Nya professorer installerade

[2018-05-30] Årets professorsinstallation avhölls 25 maj. Under högtidliga former på Göteborgs konserthus installerades universitetets nya professorer, bland dem fem professorer vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Andra excellenta läraren vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten utnämnd

[2018-05-28] Fem frågor till Liisa Uusimäki, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som är den andra vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten och den tjugonde vid Göteborgs universitet som utnämnts till excellent lärare.