• Ulf Blossing ny ledamot i Skolinspektionens insynsråd

[2020-04-03] Regeringen har utsett skolforskaren Ulf Blossing till ny ledamot i Skolinspektionens insynsråd. Hans uppgift är att ge råd och stöd till generaldirektören.

• Ny antologi om att arbeta som rektor

[2020-03-25] Efter nio år har ett av standardverken om rektorsyrket kommit ut i en ny kraftigt omarbetad upplaga. Den nya boken Rektor i fokus ska vara ett stöd i rektorers vardagliga arbete.

• Riktlinjer angående coronaviruset/covid-19

[2020-03-03] Med anledning av den fortsatta spridningen av coronaviruset/covid-19 måste vi alla vidta enkla men effektiva preventiva åtgärder för att minska risken för smittspridning.

• Sämre tillgång till utbildning för unga på landsbygden

[2020-02-27] Många unga på landsbygden har sämre tillgång till utbildningar i sin hemkommun. De känner också ett större missnöje mot politiker än ungdomar i storstäder. Trots det handlar den politiska diskussionen om bristande likvärdighet i skolan och ungas utanförskap oftast om storstädernas förorter. I en nyutkommen bok har forskare därför vänt blicken mot unga på landsbygden.

• Storsatsning på forskning om utbildning och hälsa

[2020-02-25] Utbildningsvetenskapliga fakulteten ska genomföra en storsatsning på forskning inom utbildning och hälsa. Fler doktorander kommer att antas, lektorer ska få utökad forskningstid och ett dussintal nya gästprofessorer ska bjudas in. Satsningen möjliggörs genom höjda forskningsanslag.

• Lärares ämneskunskaper och erfarenhet viktiga för resultat

[2020-02-24] Lärares ämneskunskaper och undervisningserfarenhet är viktiga faktorer för elevers prestationer i matematik. Dessutom är ett bra skolklimat viktigt för både lärares trivsel och elevers välmående och studieresultat. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

• Sugen på att forska i sommar?

[2020-02-19] Ta chansen att testa dina idéer och komma i kontakt med studenter från fem andra starka europeiska universitet i fem intressanta delar av Europa. Nu finns det en unik möjlighet för dig som är grundstudent vid GU att söka ett stipendium inom Eutopia-alliansen för att bedriva ett eget forskningsprojekt under sommaren.

• Därför får utvecklingsprojekt i skolan inte avsedd effekt

[2020-02-17] Det är vanligt med olika slags riktade insatser på skolor med låga kunskapsresultat. Men ofta får de inte avsedd effekt. Två forskare vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten fick i uppdrag av en kommun att analysera vad det beror på.

• Internationell konferens om inkluderande utbildning

[2020-02-10] Göteborgs universitet är värld för en internationell konferensen om likvärdig och inkluderande utbildning för barn och unga med funktionsnedsättningar. Syftet är att samla forskare från hela världen och knyta nya band.

• Nytt forskningsprojekt om självuppfattning och betyg

[2020-02-03] Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka på vilket sätt betyg och elevers självuppfattning av sin kompetens påverkar deras motivation och skolprestationer.