• Hälsning från Elias i Oslo

[2020-01-29] Elias studerar på Förskollärarprogrammet. Nu läser han sin sista termin som utbytesstudent på Oslo Metropolitan University.

• Studievecka i Tyskland gav vidgade insikter

[2020-01-13] Tio blivande speciallärare fick en intensiv studievecka i Erfurt, i Tyskland, strax före jul. Det blev en vecka som vidgade insikten om det komplicerade i begreppen inkludering och en skola för alla.

• Delta i föreläsningen med USA:s ambassadör den 14 januari

[2020-01-10] Den nyutnämnda amerikanska ambassadören i Sverige, Ken Howery, kommer att besöka Chalmers tekniska universitet och i samband med besöket hålla en föreläsning på temat svensk-amerikanska relationer och de frågor han vill prioritera som ambassadör. Studenter från Göteborgs universitet bjuds in att medverka vid föreläsningen.

• Få högskoleutbildade satsar på egenföretagande

[2019-12-18] Sedan mitten av 1990-talet har EU aktivt uppmuntrat egenföretagande i sina policyer. Inte minst högskoleutbildade och kvinnor förväntas enligt dessa policyer vara grupper med hög potential att starta eget. Men enligt en studie vid Göteborgs universitet är den utvecklingen osannolik. Skälet är att EU har hämtat sina idéer från USA, vars samhällsstruktur skiljer sig för mycket från bland annat Sveriges.

• Utbildningsvetenskapliga forskningsfronten visade upp sig på Göteborgs universitet

[2019-12-11] I början av december var Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet värd för Resultatdialog 2019, Vetenskapsrådets årliga konferens inom utbildningsvetenskap. - En möjlighet till utbyte och möten mellan forskare, säger professor Karin Rönnerman, som koordinerade konferensen på Pedagogen.

• Belyser fenomenologins användbarhet

[2019-12-09] Fem frågor till Inger Berndtsson, docent vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som ihop med kollegorna Annika Lilja och Ilona Rinne är redaktör för den nyutkomna antologin "Fenomenologiska sammanflätningar".

• Fortsatt positiv PISA-trend för svenska elever

[2019-12-03] Idag, 3 december, kom ett glädjande besked för den svenska skolan när resultaten från den senaste PISA-undersökningen presenterades av Skolverket. Svenska elever presterar bättre i såväl matematik som i läsförståelse och naturvetenskap jämfört med den senaste mätningen, från 2015.

• Språkstödjande handlingar i förskolan utvecklade i forskningsprojekt

[2019-12-02] Under våren 2019 har Ann Nordberg, universitetslektor på institutionen för pedagogik och specialpedagogik, tillsammans med pedagoger på förskolor i Vänersborgs kommun, genomfört ett forskningsprojekt om ett forskningsbaserat språkstödjande arbetssätt via strukturerade observationer, kollegiala diskussioner och reflektioner.

• 80 mnkr till forskarskolor inom utbildningsvetenskap

[2019-11-13] Två forskarskolor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten får 40 mnkr vardera enligt dagens bidragsbeslut från Vetenskapsrådet.

• Stort intresse när Forskning pågår! genomfördes

[2019-11-12] Runt 200 lärare, skolledare och verksamhetsutvecklare uppdaterade sig inom det senaste inom Utbildningsvetenskapliga fakultetens forskning när Forskning pågår! för femte året i rad genomfördes på Pedagogen.