Nyheter

• Utbildningsvetenskapliga forskningsfronten visade upp sig på Göteborgs universitet

[2019-12-11] I början av december var Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet värd för Resultatdialog 2019, Vetenskapsrådets årliga konferens inom utbildningsvetenskap. - En möjlighet till utbyte och möten mellan forskare, säger professor Karin Rönnerman, som koordinerade konferensen på Pedagogen.

• Belyser fenomenologins användbarhet

[2019-12-09] Fem frågor till Inger Berndtsson, docent vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som ihop med kollegorna Annika Lilja och Ilona Rinne är redaktör för den nyutkomna antologin "Fenomenologiska sammanflätningar".

• Fortsatt positiv PISA-trend för svenska elever

[2019-12-03] Idag, 3 december, kom ett glädjande besked för den svenska skolan när resultaten från den senaste PISA-undersökningen presenterades av Skolverket. Svenska elever presterar bättre i såväl matematik som i läsförståelse och naturvetenskap jämfört med den senaste mätningen, från 2015.

• Språkstödjande handlingar i förskolan utvecklade i forskningsprojekt

[2019-12-02] Under våren 2019 har Ann Nordberg, universitetslektor på institutionen för pedagogik och specialpedagogik, tillsammans med pedagoger på förskolor i Vänersborgs kommun, genomfört ett forskningsprojekt om ett forskningsbaserat språkstödjande arbetssätt via strukturerade observationer, kollegiala diskussioner och reflektioner.

• 80 mnkr till forskarskolor inom utbildningsvetenskap

[2019-11-13] Två forskarskolor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten får 40 mnkr vardera enligt dagens bidragsbeslut från Vetenskapsrådet.

• Stort intresse när Forskning pågår! genomfördes

[2019-11-12] Runt 200 lärare, skolledare och verksamhetsutvecklare uppdaterade sig inom det senaste inom Utbildningsvetenskapliga fakultetens forskning när Forskning pågår! för femte året i rad genomfördes på Pedagogen.

• Givande när CUL-doktorander konfererade

[2019-11-05] En chans att formulera sig kring sin kommande avhandling och få efterlängtad respons, både från andra CUL-doktorander och seniora forskare. Det var uttalade synpunkter på Mötesplats CUL, den konferens som arrangerades i slutet av oktober.

• 10 mnkr från VR till forskningsprojekt inom utbildningsvetenskap

[2019-10-31] Två forskningsprojekt vid Göteborgs universitet får dela på 10,5 mnkr i 2019 års utdelning från Vetenskapsrådet inom utbildningsvetenskap.

• Undersöker kunskapsbedömning, kunskapsmönster och lärarkompetens

[2019-10-23] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Stefan Johansson, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.

• Fokus på specialpedagogik och inkludering

[2019-10-22] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Thomas Barow, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.