• Så hållbarhetsmaxar du julen

[2017-12-21] Jul, jul, strålande jul. Ett par dagar med god mat, umgänge och klappar. Eller några dagar med frosseri, stress och julklappsberg som ger klimatångest? Det är dags att vi gemensamt ser till att julen blir mer hållbar, både för oss som människor och för vår gemensamma planet. Göteborgs universitet visar vägen.

• Förändrat värdesystem i kölvattnet av skolreformer

[2017-12-21] Förstelärarreformen från 2013 kan ses som ett indirekt svar på debatten om svensk skolas sjunkande resultat. En studie vid Göteborgs universitet pekar nu på ett lärarmissnöje över att reformen lett till en mer hierarkisk lärarkår. Dessutom innebär reformen att de tidigare huvudlärarna, som fick sin position legitimerad av kollegorna, ersatts av förstelärare som främst ses som skolledningens förlängda arm.

• Med fokus på betyg och utbildningsekonomi

[2017-12-21] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Alli Klapp, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.

• Med fokus på betyg och utbildningsekonomi

[2017-12-20] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Alli Klapp, verksam vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, som docent i pedagogik.

• Barnen överraskar

[2017-12-19] Ständigt överraskad och utmanad. Det är tjusningen med att intervjua barn i forskningssammanhang, menar Sifa Cakmak Teloglu. Som gästdoktorand på institutionen för pedagogik och specialpedagogik studerar hon förskolebarns uppfattning om både teknik och vänskap.

• Personer med funktionsnedsättning nämns men syns inte i läroböcker

[2017-11-29] Läroböcker är viktiga för en inkluderande utbildning. Ändå är personer med funktionsnedsättning mestadels osynliggjorda i läroböcker. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

• Vuxenutbildning i förändring

[2017-11-08] Vuxenutbildningen har länge setts som en andra chans till utbildning och arbete. Sedan millennieskiftet har den dock förändrats. Idag handlar det om snäv matchning mot arbetsmarknaden för återinträde i arbetsliv efter arbetslöshet och sjukskrivning, eller vid ungdomars inträde på arbetsmarknaden och vid integration av nyanlända.

• Intelligens viktigare än social kompetens för elevers chanser att lyckas i framtiden

[2017-11-02] Skolbarns intelligens väger tyngre än deras socioemotionella förmågor för hur de presterar i skolan och för hur stor risk de senare i livet löper för att bli arbetslösa. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• 34 miljoner från Vetenskapsrådet till utbildningsvetenskap

[2017-11-01] Två forskarskolor och två forskningsprojekt vid Göteborgs universitet har tilldelats drygt 34 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utlysning inom utbildningsvetenskap.

• Heteronorm inom språkundervisningen

[2017-10-27] I en aktuell avhandling vid Göteborgs universitet visas hur viss sexualitet är närvarande men annan frånvarande i högstadiets språkundervisning vid två svenska skolor.