Monica Johansson ny prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Nyhet: 2016-12-22

Rektor har utsett Monica Johansson, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, till ny prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten efter genomfört rådgivande val vid fakulteten.

Monica Johansson efterträder Britt-Marie Apelgren, som efter sju år på posten entledigats från uppdraget från och med 1 januari 2017.
Monica Johansson har i sin forskning främst varit inriktad på institutionellt identitetsskapande inom utbildningsområdet och där berört olika aspekter av makt kopplat till kön, klass och etnicitet.
Hon är bland annat en av forskarna i det av Vetenskapsrådet finansierade forskningsprojektet "Landsbygdens unga. Utbildning, plats och delaktighet". Projektet fokuserar landsbygdens unga för att undersöka vad som skiljer och förenar dem och stadens unga i synen på utbildning och delaktighet i samhälle.

Hon har lång erfarenhet av att arbeta med utbildningsfrågor främst inriktat mot lärarutbildning. Hon har varit programledare för två lärarprogram vid Göteborgs universitet och varit både ordförande i lärarutbildningsnämnd och prodekan vid ett annat lärosäte.
Prodekanens mandatperiod följer dekanens. Innevarande mandatperiod för Åke Ingerman, dekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten, sträcker sig till och med 2021-06-30.