Högtidlig examenshögtid vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Nyhet: 2017-10-25

Under högtidliga former avhölls den 13 oktober för tredje gången en examenshögtid vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Högtidens huvudpersoner var de som avlagt examen som filosofie kandidat, magister eller master i något av fakultetens huvudområden.
Examenshögtiden erbjöd pompa och ståt i Pedagogens aula, Kjell Härnqvistsalen, som för dagen var mycket välbesatt.
Eftermiddagen bjöd på tal av dekan Åke Ingerman, universitetets alumnsamordnare Karin Lidberg och Erik Liberg för studentkåren. Därutöver stod kvintetten Cantola för sång och studentorkestern Tongångarne för både fanfarer, sång och musik, inte minst sången Kärlek på universitet.
De 58 examinanderna fick alla ta emot symboliska diplom ur dekanens hand. Slutligen vidtog ett uppskattat mingel för både examinander och de anhöriga på plats.
I sitt tal till examinanderna uppehöll sig Åke Ingerman vid att det finns all anledning att försvara och uppskatta den kostnadsfria högre utbildningen i Sverige.
– Sverige har en lång tradition av fri utbildning. Så ser det inte ut i alla länder. Det är något som är viktigt att både försvara här och att stödja i andra länder.
Dekan Åke Ingerman, prodekan Monica Johansson och Tongångarne.

Åke Ingerman påminde om att med utbildning följer ett ansvar i hur man förvaltar den kunskap man bär med sig ut i samhället och särskilt i möten med utsatta.
– En stor grupp bland er är specialpedagoger, med särskild kunskap om att kunna möta unga med behov av särskilt stöd i den livssituation de befinner sig i.
En sak att glädjas över, ansåg Åke Ingerman, var att Sverige i stor utsträckning fortfarande präglas av sans och en grundläggande kunskapsrespekt.
– Men i världen finns en oroande utveckling i och med populismens framgångar, där akademin och vad vi står för ofta står i motsats till populismens kärnbudskap. USAs nya president och de beslut och uttalanden som gjorts under hans första tid är obehagliga på många sätt, inte minst för det förakt för kunskap och sakförhållanden som genomsyrar dem. Både vetenskap inom ett flertal områden, dess företrädare och universiteten som organisation har ifrågasatts. Sverige är inte isolerat och här är vi alla ambassadörer för kunskap, sade Åke Ingerman.
Mona Arfs, prefekt vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, var den som höll ihop examenshögtiden på plats. Hon är också den som drivit och samordnat arbetet med högtiden.

Foto: Göran Olofsson