Diskussion om Skolkommissionens överväganden och förslag

Nyhet: 2017-05-29

Det blev en välbesökt föreläsning med efterföljande diskussion på Pedagogen i slutet av maj när Skolkommissionens slutbetänkande presenterades av kommissionens ordförande tillika pedagogikprofessorn Jan-Eric Gustafsson.

Den 20 april 2017 lämnade Skolkommissionen sitt slutbetänkande Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) som bildar en samlad strategi. Strategin utgår från att nyckeln till förbättrade kunskaper och stärkt likvärdighet är att stärka och utjämna förutsättningarna för hög kvalitet i undervisningen i hela skolsystemet. Ett viktigt inslag i strategin är ett stärkt statligt engagemang genom ökat stöd och tydligare styrning av skolan.
Jan- Eric Gustafsson gav i Kjell Härnqvistsalen en bakgrund till tillsättandet av Skolkommissionen, en översikt över arbetet i kommissionen och en sammanfattning av kommissionens överväganden och förslag.

Systemstärkande insatser

Kommissionen föreslår en rad systemstärkande insatser inom: kompetensförsörjning, stärkt huvudmannaskap, aktivt skolval och minskad skolsegregation, god miljö för lärande och utveckling, kärnuppgifterna undervisning och skolledning samt ökad nationell resursstyrning.
I den efterföljande diskussionen lyfte en panel med forskare från fakulteten flera olika frågor. Bland annat tog Ove Sernhede, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, upp frågan om det går att ha en jämställd skola i ett samhälle som inte betonar ett solidariskt samhällsbygge.
– Skolan får till svars för mycket. Vi får tänka resursstärkande och inte ge upp för att samhället är som det är, sade Jan-Eric Gustafsson.
Skolkommissionens slutbetänkande går nu ut på remiss. Göteborgs universitet kommer att ge sina synpunkter på utredningen senast 1 september, vilket handläggs av Enheten för utredning och lärarutbildning.

Läs Skolkommissionens slutbetänkande Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35)

Panelen fr v: Ove Sernhede, Girma Berhanu, Ulrika Wolff, Thomas Barow och Maria Jarl

Foton: Linda Morgan