• Monica Johansson ny prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2016-12-21] Rektor har utsett Monica Johansson, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, till ny prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten efter genomfört rådgivande val vid fakulteten.

• Studievecka gav ökad insikt om inkluderingens betydelse

[2016-12-08] Elva blivande specialpedagoger och speciallärare deltog under en intensiv International Study Week i tyska Siegen i november. Det blev en vecka som vidgade insikten om betydelsen av inkludering och människors lika värde och också en insikt om att svenskt elevhälsoarbete står sig väl i en internationell jämförelse.

• Registrera 2016 års publikationer i GUP - inför årsredovisning

[2016-12-08] Göteborgs universitets forskning presenteras och redovisas i universitetets årsredovisning. Genom att ta fram statistik ur publikationsdatabasen GUP (Göteborgs universitets publikationer) får vi svar på hur mycket som publiceras och vilken spridning det får. För en så fullständig bild av universitetets forskning som möjligt är det viktigt att publikationer utgivna under 2016 registreras senast söndag 8 januari 2017.

• "PISA visar inte hela bilden"

[2016-12-06] Debatten om den svenska skolan håller andan inför resultaten från internationella jämförelser av elevernas kunskaper. Idag, tisdag, kl 11, presenterar Skolverket resultaten från den senaste PISA-undersökningen, PISA2015. I en debattartikel i dagens Göteborgs-Posten skriver bland andra Sverker Lindblad, pedagogikprofessor vid Göteborgs universitet, om det problematiska med att omtala PISA-resultat som stabila fakta om skolans kvalitet.

• Ny professor forskar om språk- och ämnesintegrerad utbildning

[2016-11-17] Fyra frågor till Liss Kerstin Sylvén, som nyligen befordrades till professor i ämnesdidaktik med inriktning mot språk vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik.

• Variation och egna mål ger motiverade elever

[2016-11-16] En varierad undervisning, uppgifter som upplevs som meningsfulla och bedömning via täta och nära relationer med lärarna. Det är faktorer som motiverar elever att prestera bättre i skolan, vilket framgår av en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Orättvis bedömning av förskolebarn

[2016-11-07] Svensk förskola är numera en del av en stark bedömningskultur. Men det är sociala förmågor hos barnen snarare än lärande som bedöms av förskollärarna, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• 4,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet till utbildningsvetenskap

[2016-11-03] Åse Hansson, universitetslektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, får 4,7 mnkr på tre år i Vetenskapsrådets utlysning inom utbildningsvetenskap. Hon är ensam Göteborgsforskare om att få medel i denna utlysning.

• Seminarieserie om det svenska utbildningssystemet startar

[2016-10-18] Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet ger i höst en seminarieserie på engelska - Seminars about education in Sweden - om det svenska utbildningssystemet, med start idag, 18 oktober. Föreläsningsserien är kopplad till fakultetens strategiska satsning Migration och utbildning som inrättades hösten 2015.

• Högtidlig examenshögtid vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

[2016-10-18] Under högtidliga former avhölls den 7 oktober för andra gången en examenshögtid vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.